“Luruh Hatiku” ke Aussie. (Melbourne)

Assalamualaikum Lady D! Allahu hampir 3 bulan baru sempat nak tampal kenangan dalam ni. Sibuk naw naw, asal dapat free time je aku lebih rela tidur atau scroll Instagram untuk rehatkan diri. Huhu paling syok kalau tidur, ganti rugi setelah 5 hari keje non-stop.  Takpelah, yang penting kenangan tu masih segar dalam ingatanku dan insyaAllah hingga ke mati.

Holiday kali ni pun sama macam sebelum ni, 2 bulan sebelum tarikh baru plan. Sepatutnya bulan 7 selepas raya tapi itulah, perancangan Allah paling tertinggi. Aku amik masa 2 bulan tu lah buat research & prepare segala keperluan. Alhamdulillah kali ni pun masih lagi atas sebab yang sama iaitu ‘kerja’ dan dengan izin-Nya, kos untuk aku ditanggung semua kecuali duit shopping la pepandai aku simpan duit gaji. Huhu… takdelah nak research sangat sebab booked dengan ejen kat sana, rakyat Malaysia so semuanya ditanggung beres. Hanya perlu sediakan tenaga & mental 😉

Sebulan sebelum tarikh, timbul isu cuti staff kena freeze sebab e-Tanah nak GoLive seminggu selepas tarikh aku berangkat. Nak minta cuti pun memang tak diluluskan, siap kena bagi attachment untuk surat mohon cuti tu. Aku memang dah down gile sbb tiket semua dah beli kottt! Berlalulah hari-hari kat ofis dengan wajah yang sugul. Muahaha… akhirnya dapat kata putus, GoLive tarikh dalam bulan Ramadhan nanti. Maka berangkatlah segerombolan manusia ke Melbourne, Australia. Details :

Tarikh : 07/05/2017-11/05/2017

Lokasi : Melbourne, Australia

Matawang : 1 AUD = RM3.28

Musim : Luruh

Suhu : 10’c ~15’c

Beza waktu antara Oz dan Malaysia, sana cepat 2 jam so takdelah aku jet-lagged sangat. Cuaca sangat indah & nyaman, tak perlu pakai jaket tebal sangat tapi aku tetap bawa satu incase aku tak tahan sejuk & satu jaket sederhana tebal untuk hari-hari biasa. Suhu masa tu dalam 10-15’c tapi tak sesejuk kat Jepun haritu, daun-daun Maple yang kekuningan ada sikit je kat beberapa tempat but then alhamdulillah got the chance to experience it and touch the leaves as I always dream about that Mohabbatein Bollymovie. Hahaha mulalah lagu-lagu dalam cerita tu berkumandang kat telinga aku ni.

Melbourne got so many tourist attractions but time constraint. Hence, we do not have much time to cover all… It’s okay babe, at least I had that opportunity. In fact, Oz has been always in my list since I can’t pursue my study there in 2008. (It’s for free guys! Just study and baby-sits 2 kids. But Allah knows best) Oklah, sambung semula cerita di Melbourne. Tempat tinggal memang selesa! 5 bintang! Apartment 2 bilik siap dengan ruang tamu, dapur, tandas. Ada balkoni mengadap pemandangan bandar yang cantik tapi sayang satu gambar pun aku tak snap. “A crystal vision in the heart of Melbourne, Marco Melbourne” (42-48 Balston Street Southbank Melbourne, Victoria Australia)

Trip yang aku discover sepanjang 5h 4m tu, antaranya :

1.       Phillip Island

2.       Great Ocean Road

3.       Melbourne City

Untuk hari pertama, 08/05/2017 ke Phillip Island. Tempat pertama yang dituju adalah Chocolate Factory. Dari Southbank hampir 2 jam jugaklah. Terus makan tengahari, aku makan chicken curry + rice. Memang berbeza sangat rasa karinya. Hahaha tapi telan jela harga RM30 kot, tak habis sebab perut sebu. Teruskan perjalanan ke Churchill Island Heritage Farm, The Nobbies, Penguin Parade, Cowrie Beach, Cowes & Summerland Scenic Route. Tak sempat masuk Phillip Island Wildlife Park sebab tutup 5pm, kami sampai dalam 5.30pm. sedih tak dapat bermesra dengan kangaru.

IMG_6281

Happy birthday kakak! May Allah shower you His blessing and mercy upon you sayang Tiya.

Hari kedua 09/07/2017, jenjalan kat Melbourne City, destinasi pertama adalah Queen Victoria Markets untuk beli souvenirs yang diidamkan sebab takut tak sempat kalau shopping hari terakhir. As usual, I bought fridge magnets, key chains and coin purse for them in Malaysia. Lepastu breakfast kat taman ala piknik katanya. Huhu.. Teruskan perjalanan ke Federation Square, Shrine of Remembrance (pic below), naik trem tapi tak ingat dari stesen apa ke stesen apa, Flinders Street Railway Station. Hari kedua ni relax sikit tak terburu-buru sebab kawasan nak lawat adalah sekitar bandar je. Waktu malam kat sini cepat pukul5 dah start gelap sebab masuk Maghrib, tapi orang Melbourne still lepak kat kawasan bandar tu sepanjang area Yarra River. Ada singgah ke Direct Factory Outlet Essendon tapi aku terlupa gilaaa waktu pagi atau petang *sigh*.

IMG_4075

Hari terakhir berjalan adalah trip ke Great Ocean Road.  Trip ni mencabar mental dan fizikal sebab perjalanan yang terlalu lama, nasib baik tak drive sendiri duduk saja pun letih weh apatah drive!!! Mula perjalanan jam 8pagi sbb takut tak sempat sampai airport untuk check-in pukul 8 malam. Sepanjang perjalanan GOR, tanah lapang penuh dengan lembu, kangaroo. Senang sangat nak nampak tapi tu lah, mungkin liar. Wallabi pun ada kat padang besar tu, kecik sikit dari kanggaru. Bila dah sampai kat destinasi, sepanjang jalan tu lautan yg luas dan biru. Dah sama macam langit. Subhanallah puas hati lepas penat makan tidur hampir 3 jam dalam van. Sesekali melayan keletah anak-anak kecil, hilang bosan 🙂 sehingga 7 malam baru sampai kat destinasi akhir iaitu GOR Memorial Arch. Turun sikit kat tepi pokok-pokok tu, terus sampai ke pantai pasir putih & halus. Senja plak tu, tengok matahari terbenam. Terus ke Melbourne Airport, Victoria. (formerly known as Tullamarine Airport). Tak silap aku, tour guide iaitu En. Amir & En. Ganteng ada cerita sikit pasal airport ni sebenarnya gantikan Essendon Airport yang dah jadi kawasan untuk aircraft yang besar je. Jadi kawasan kargo alaa macam LCCT kan sekarang dah berpindah jadi KLIA2. It is the second busiest airport in Australia.

1-Day-GreatOceanRoadTour-Route-Map

(Google)

IMG_1072

Loch Ard Gorge (ihsan dari Isma)

Begitulah percutian kali ni, pengalaman baru, negara dan musim yang berlainan, serta kenalan yang baru. Alhamdulillah rezeki aku. *tears* kali ni aku tak shopping banyak. Hanya untuk mereka yang dekat sahaja, lebih kepada menikmati masa lapang. Memula nak beli something untuk dia, tapi bila fikir balik “ahhh tak payah nak beria la Nadirah!” hurmm.

FCUN4058

I love the touch of ocean breeze on my skin

 

Breakdown kali ni tak sempat nak simpan, dah lama sangat hilang ingatan dah. huhu… Tapi kali ni aku tukar duit Malaysian Ringgit banyak jugak dalam RM2,000.00 tapi belanja sikit je. Dapat balik RM1,200 di mana aku shopping + BLD dalam RM800.00 sahaja.

Aussie – checked √

Kangaroo – checked √

Maple + Autumn – checked √

 

Advertisements