Wisdom is not really ‘wise’.

Kali ni masuk dua kali dalam seumur hidup aku kena ujian sakit dibahagian geraham bongsu/geraham bijaksana/impacted tooth/wisdom tooth. Aku panggil geraham bongsu je. First time, raya tahun lepas. Tak silap aku raya ketiga start sakit, masa tu dah nak balik KL dari Kelantan. Aku expect waktu tu sakit geraham B sebab banyak makan ayam dan daging. Biasalah, raya je aku akan mengunyah rendang tak henti. Sebelum ni Alhamdulillah sihat, tapi mungkin tiba waktu aku untuk hadapi ujian sebab selama geraham B aku tumbuh, aku tak hadapi masalah melainkan tumbuh senget dan orang keliling plak mengadu sakit geraham B nak tumbuh sampai demam bengkak muka.

Rupanya sakit tu bukan sebab geraham B semata, gusi yang tutup separuh gigi geraham B aku tu bengkak. Mungkin akibat terlalu banyak kunyah dalam sehari. selama dua tiga hari tu aku ingatkan daging/sisa ayam yang tersekat celah gigi Sakit tambahan, sakit tekak walaupun masa nak telan air liur dan sakit telinga kepala masa nak tidur. Sampaikan Che Ha bagi painkiller pills aku habiskan 5 biji tu dalam seminggu tiapkali nak tidur. Sakitnya hanya Allah yang tahu.

wisdomteeth

inilah yang terjadi. mungkin sebab aku banyak makan dalam sehari, sisa makanan sekitar gigi geraham B tu ada lagi tu yang bakteria buat gusi aku bengkak

Aku ada baca sikit info pasal impacted tooth itupun lepas dah sakit gini cara.hahaha nangis Kiranya ni kali kedua waktu raya jugak! Akibat makan rendang dan sate banyak sangat haritu!!! Sakit sebelah kiri je, bersyukur sangat sebab last year kena both sides memang berdenyut rahang dan kepala tiapkali kepala aku kat lantai. Sakit yang sama la, gusi tutup separuh gigi geraham B tu bengkak, tekak sakit nak telan air atau makanan.Siap pakai koyok kat pipi tapi tak jadi apa pun, sakit masa nak tarik keluar habis rambut muka aku! Ada banyak jenis jugak cara wisdom tooth ni keluar dan mine is vertical impaction (partially). So, memang akan sakit gusi yang separuh tutup gigi geraham B aku tu sebab bila gigit makanan, gigi geraham atas akan tekan gusi tu. Akhirnya bila tak dibendung dan tak gosok bebetul, jadi bengkak.

wisdom types

Solution untuk kali ni, aku hanya mampu bertahan dan kumur Oradex Antibacterial Mouthwash yang dentist suggest haritu sebab aku mengadu sakit gusi kat gigi geraham B dan ada ulser. Aku beli kat farmasi je. Kelebihan dia sebab ada Chlorhexidine (http://www.oradex.my/product.html)

AntiBac20160410

InsyaAllah, ujian yang aku terima ni dapat menghapuskan dosa-dosa aku. Semoga aku kuat! Fighting!!! *sobbing*

wisdom-teeth

Gigi sayang jangan gaduh-gaduh ye, kesian aku.

Advertisements