“Luruh Hatiku” ke Aussie. (Melbourne)

Assalamualaikum Lady D! Allahu hampir 3 bulan baru sempat nak tampal kenangan dalam ni. Sibuk naw naw, asal dapat free time je aku lebih rela tidur atau scroll Instagram untuk rehatkan diri. Huhu paling syok kalau tidur, ganti rugi setelah 5 hari keje non-stop.  Takpelah, yang penting kenangan tu masih segar dalam ingatanku dan insyaAllah hingga ke mati.

Holiday kali ni pun sama macam sebelum ni, 2 bulan sebelum tarikh baru plan. Sepatutnya bulan 7 selepas raya tapi itulah, perancangan Allah paling tertinggi. Aku amik masa 2 bulan tu lah buat research & prepare segala keperluan. Alhamdulillah kali ni pun masih lagi atas sebab yang sama iaitu ‘kerja’ dan dengan izin-Nya, kos untuk aku ditanggung semua kecuali duit shopping la pepandai aku simpan duit gaji. Huhu… takdelah nak research sangat sebab booked dengan ejen kat sana, rakyat Malaysia so semuanya ditanggung beres. Hanya perlu sediakan tenaga & mental 😉

Sebulan sebelum tarikh, timbul isu cuti staff kena freeze sebab e-Tanah nak GoLive seminggu selepas tarikh aku berangkat. Nak minta cuti pun memang tak diluluskan, siap kena bagi attachment untuk surat mohon cuti tu. Aku memang dah down gile sbb tiket semua dah beli kottt! Berlalulah hari-hari kat ofis dengan wajah yang sugul. Muahaha… akhirnya dapat kata putus, GoLive tarikh dalam bulan Ramadhan nanti. Maka berangkatlah segerombolan manusia ke Melbourne, Australia. Details :

Tarikh : 07/05/2017-11/05/2017

Lokasi : Melbourne, Australia

Matawang : 1 AUD = RM3.28

Musim : Luruh

Suhu : 10’c ~15’c

Beza waktu antara Oz dan Malaysia, sana cepat 2 jam so takdelah aku jet-lagged sangat. Cuaca sangat indah & nyaman, tak perlu pakai jaket tebal sangat tapi aku tetap bawa satu incase aku tak tahan sejuk & satu jaket sederhana tebal untuk hari-hari biasa. Suhu masa tu dalam 10-15’c tapi tak sesejuk kat Jepun haritu, daun-daun Maple yang kekuningan ada sikit je kat beberapa tempat but then alhamdulillah got the chance to experience it and touch the leaves as I always dream about that Mohabbatein Bollymovie. Hahaha mulalah lagu-lagu dalam cerita tu berkumandang kat telinga aku ni.

Melbourne got so many tourist attractions but time constraint. Hence, we do not have much time to cover all… It’s okay babe, at least I had that opportunity. In fact, Oz has been always in my list since I can’t pursue my study there in 2008. (It’s for free guys! Just study and baby-sits 2 kids. But Allah knows best) Oklah, sambung semula cerita di Melbourne. Tempat tinggal memang selesa! 5 bintang! Apartment 2 bilik siap dengan ruang tamu, dapur, tandas. Ada balkoni mengadap pemandangan bandar yang cantik tapi sayang satu gambar pun aku tak snap. “A crystal vision in the heart of Melbourne, Marco Melbourne” (42-48 Balston Street Southbank Melbourne, Victoria Australia)

Trip yang aku discover sepanjang 5h 4m tu, antaranya :

1.       Phillip Island

2.       Great Ocean Road

3.       Melbourne City

Untuk hari pertama, 08/05/2017 ke Phillip Island. Tempat pertama yang dituju adalah Chocolate Factory. Dari Southbank hampir 2 jam jugaklah. Terus makan tengahari, aku makan chicken curry + rice. Memang berbeza sangat rasa karinya. Hahaha tapi telan jela harga RM30 kot, tak habis sebab perut sebu. Teruskan perjalanan ke Churchill Island Heritage Farm, The Nobbies, Penguin Parade, Cowrie Beach, Cowes & Summerland Scenic Route. Tak sempat masuk Phillip Island Wildlife Park sebab tutup 5pm, kami sampai dalam 5.30pm. sedih tak dapat bermesra dengan kangaru.

IMG_6281

Happy birthday kakak! May Allah shower you His blessing and mercy upon you sayang Tiya.

Hari kedua 09/07/2017, jenjalan kat Melbourne City, destinasi pertama adalah Queen Victoria Markets untuk beli souvenirs yang diidamkan sebab takut tak sempat kalau shopping hari terakhir. As usual, I bought fridge magnets, key chains and coin purse for them in Malaysia. Lepastu breakfast kat taman ala piknik katanya. Huhu.. Teruskan perjalanan ke Federation Square, Shrine of Remembrance (pic below), naik trem tapi tak ingat dari stesen apa ke stesen apa, Flinders Street Railway Station. Hari kedua ni relax sikit tak terburu-buru sebab kawasan nak lawat adalah sekitar bandar je. Waktu malam kat sini cepat pukul5 dah start gelap sebab masuk Maghrib, tapi orang Melbourne still lepak kat kawasan bandar tu sepanjang area Yarra River. Ada singgah ke Direct Factory Outlet Essendon tapi aku terlupa gilaaa waktu pagi atau petang *sigh*.

IMG_4075

Hari terakhir berjalan adalah trip ke Great Ocean Road.  Trip ni mencabar mental dan fizikal sebab perjalanan yang terlalu lama, nasib baik tak drive sendiri duduk saja pun letih weh apatah drive!!! Mula perjalanan jam 8pagi sbb takut tak sempat sampai airport untuk check-in pukul 8 malam. Sepanjang perjalanan GOR, tanah lapang penuh dengan lembu, kangaroo. Senang sangat nak nampak tapi tu lah, mungkin liar. Wallabi pun ada kat padang besar tu, kecik sikit dari kanggaru. Bila dah sampai kat destinasi, sepanjang jalan tu lautan yg luas dan biru. Dah sama macam langit. Subhanallah puas hati lepas penat makan tidur hampir 3 jam dalam van. Sesekali melayan keletah anak-anak kecil, hilang bosan 🙂 sehingga 7 malam baru sampai kat destinasi akhir iaitu GOR Memorial Arch. Turun sikit kat tepi pokok-pokok tu, terus sampai ke pantai pasir putih & halus. Senja plak tu, tengok matahari terbenam. Terus ke Melbourne Airport, Victoria. (formerly known as Tullamarine Airport). Tak silap aku, tour guide iaitu En. Amir & En. Ganteng ada cerita sikit pasal airport ni sebenarnya gantikan Essendon Airport yang dah jadi kawasan untuk aircraft yang besar je. Jadi kawasan kargo alaa macam LCCT kan sekarang dah berpindah jadi KLIA2. It is the second busiest airport in Australia.

1-Day-GreatOceanRoadTour-Route-Map

(Google)

IMG_1072

Loch Ard Gorge (ihsan dari Isma)

Begitulah percutian kali ni, pengalaman baru, negara dan musim yang berlainan, serta kenalan yang baru. Alhamdulillah rezeki aku. *tears* kali ni aku tak shopping banyak. Hanya untuk mereka yang dekat sahaja, lebih kepada menikmati masa lapang. Memula nak beli something untuk dia, tapi bila fikir balik “ahhh tak payah nak beria la Nadirah!” hurmm.

FCUN4058

I love the touch of ocean breeze on my skin

 

Breakdown kali ni tak sempat nak simpan, dah lama sangat hilang ingatan dah. huhu… Tapi kali ni aku tukar duit Malaysian Ringgit banyak jugak dalam RM2,000.00 tapi belanja sikit je. Dapat balik RM1,200 di mana aku shopping + BLD dalam RM800.00 sahaja.

Aussie – checked √

Kangaroo – checked √

Maple + Autumn – checked √

 

Advertisements

Dear Heart, Why Him?

I don’t know when.

I don’t know why.

I don’t know how.

I don’t know
But I think I may be fallin’ for you
Dropping so quickly
Maybe I should keep this to myself
Waiting ’til I know you better

Aku tak pernah kenal pun dia, apatah lagi berborak.Hanya pernah dengar nama dan terpandang wajah beberapa kali je. (yelaa masa tu kan tengah makan hati berulamkan jantung pisang dicecah sambal tempoyak. hurmm) Tak pernah terfikir langsung hari ni akan tiba.

Bermulalah episode aku ter-follow dia kat instagram, ter-dm dia dan tersuka tanpa sengaja. So impossible everything was about TER, tiap yang berlaku mesti dengan niat kita sendiri dan niat aku memang nak kenal dia. Mulanya memang takut dan macam mengarut plak diusia aku sekarang ni nak kenal-kenal seseorang. Yela waktu ni aku tengah sibuk kumpul duit nak pergi bercuteyy. Tapi takpelah, nak kenal je kan macam kawan-kawan yang lain. Cumanya istilah kenal yang ni, upgrade sikit la. Istimewa.

Tengok gaya dia macam tak berminat dengan aku, tapi takpe.

Hello Kitty @ Hello Johor.

Lama sangat baru nak post bercuti kat Johor Darul Takzim. Sebenarnya takde la bercuti pun, lebih kepada idea nak bawa Kakak & Adik pergi Hello Kitty Town je. Kebetulan one of my officemates buat majlis sanding kat Pontian, singgah sebentar la. Tengok adat orang Johor buat “tol” utk rombongan pengantin lelaki. hehe interesting! Lepas tu terus ke hotel untuk check-in. Alhamdulillah Hotel Ariana @ Iskandar sangat selesa and affordable. Booked without deposit at booking.com and the best part, free-cancellation in case tak jadi pergi. 23/12/2016-25/12/2016 tarikh yang dipilih sebab cuti free Isnin tu, why not? 🙂

Macam biasa, bercuti sambil menikmati lazatnya makanan tradisi/popular kat kawasan tersebut. Kononnya kena try ZZ Sup Tulang, tapi tak tahulah kenapa yang kat belakang hospital tu tutup. Samada tutup atau pindah kedai. Pusing punya pusing, masing-masing dah lapar, singgah je kat Malay Village Restaurant. Quite popular jugak sebab masa ktorang masuk macam takde orang sangat tapi lepas beberapa ketika, makin ramai group of people singgah makan. Makanan pun sedap & servis pantas. Waktu malam, pergi Kilang Bateri katanya tempat membeli belah tapi bagi aku takde apa yang best pun. Kedai baju macam kat Times Square je, kalau best pun kat food court ada banyak kedai makan yang unik. Tapi sebab padat dengan manusia, ktorang hanya beli makanan yang boleh dibawa pulang je. Terperasan jugaklah kedai Chicken Chop sedap tu, panjang betul Q nya tak sampai hati hakak nak join the line. hahaha…

Hari kedua, keluar awal pagi sarapan kat kedai yang terdekat lepastu gerak terus ke Puteri Harbour untuk grab the early bird tickets. Takut jugak kalau sold out, merajuk laaa dua anak kecik tu tak dapat masuk Hello Kitty Town. huhu… Alhamdulillah we managed to get the lower price for the package! Instead of one theme, we got both with only RM60+/person. Sangat murah banding kalau beli online. Hampir 4 jam jugaklah dalam tu dengan activities, photoshoots, shows, etc. Macam tak percaya aku masuk Hello Kitty Town padahal bukan minat pun tempat-tempat macam tu. Haritu kat Jepun pun, tak sangka masuk Disneyland. huhu rezeki. Petang tu terus pergi Johor Premium Outlet padahal takde lah nak shopping pun. Lebih kepada jalan-jalan amik angin orang Johor. Malam tu terus tuju kedai makan, cari jugaklah kedai yang recommended untuk try sup gearbox tapi tak ingatlah nama kedai tu. Sebelum balik hotel singgah Pasar Karat tapi biasa je macam uptown kat KL. Jumpa jugak roti pelangi yang teringin sangat tu. hahaha rasa sama je macam roti buku biasa tu cumanya colourful. Beli sampai 2 bungkus bawa balik tapi akhirnya tak makan habis.

Sepatutnya, bercuti 2H 1M je tapi sebab nak masukkan jugak Forest City dalam senarai, aku & Tasha extend lagi satu malam padahal aku dah start demam selesema. Sepanjang kat Johor Bahru, memang selalu hujan tapi tak lebat lah. Entah macam mana aku boleh terlembik plak kali ni kena hujan sikit-sikit tapi terus demam. huhu Allahu… Check-out hari ketiga awal sikit sebab nak pergi sarapan kat Medan Selera Bomba Larkin, nak try Kacang Pool Haji. fuuhhh memang sedap lah, rasa macam nak beli lagi tapi sebab tekak tak best tu yang terpaksa kuburkan niat. Terus ke Forest City yang kat penghujung Semenanjung tu. Mengantuk. Best jugak pergi sana, semuanya berunsurkan environmental friendly. Tengok mock-up yang dipamerkan tu, memang besar kawasan untuk ditambak dan banyak sangat rumah landed/strata yang akan dibina. Tapi rasa macam kolaborasi antara Johor-China. Entah, tak habis research pasal Forest City tu. Sebelum balik, Tasha ajak masuk 3D art gallery. Pusing dan pusing, jumpa jugak Kuso Trick Art, harga tiket dalam RM20+ tak ingat jugak. hahaha… Mula-mula tak berminat, but yeaah it’s not bad either.

Sampai rumah dalam 10 lebih, badan dah penat sangat dan akhirnya EL esoknya sebab tak boleh nak angkat kepala. Melepek lah kat rumah seharian, tidur bagi hilang penat dan pening.

IMG_9987

ummi dan cik temah & cik joyah

IMG_3001

Boleh saya jadi bidadari awak? hiks

 

Johor Bahru – checked √

Kacang Pool – checked √

Tentang Sesuatu.

aa

Sejak akhir-akhir ni, masa aku dalam LRT nak pergi kerja atau turun ke KL  tiapkali terpandang kakak yang dukung anak ke, suami isteri yang bawa anak-anak keluar jalan, mulalah dalam hati tu berangan “macam tu ke aku nanti ye?” , “agaknya suami aku sama-sama tolong jaga anak-anak macam lelaki tu tak?” , “kalau aku nanti, aku marah-marah anak kat depan public tak?” dan ianya berterusan sampailah aku sampai ke destinasi aku. Memanglah kasih aku sekarang ni semuanya pada Kakak & Adik & anak2 sahabat aku but still satu sudut dalam hati ni nak ada zuriat yang lahir dari rahim aku sendiri, insyAllah. Selagi situasi tu ada depan mata aku, selagi tu lah macam-macam persoalan dalam kotak fikiran aku. Pernah sekali aku tunggu ma kat luar washroom dalam Sogo, sorang kakak ni jalan pegang tangan anak lelaki & adik/kakak dia pegang lagi sorang anak perempuan. Dorang lalu depan aku lah kiranya, si anak lelaki ni tak tahu la merengek nak apa lepastu si emak ni pulak mungkin letih ke tak sihat ke terus tengking anak dia supaya tak mengada-ngada lepastu dia cubit ke pukul bahu anak lelaki tu. Aku hanya mampu pandang jela dan berfikir patut ke tak patut macam tu. Yang aku pernah baca, mak ayah tak sepatutnya marah ataupun hukum anak-anak depan public sebab boleh menjatuhkan tahap self-esteem dan keyakinan si anak bila meningkat besar. Hurmmm… lepas tu terus aku tanya ma, dulu masa ma bawa aku dengan nabil keluar pernah tak ma marah-marah kami atau pukul kami depan public… aku memang tahu dah jawapannya sebab seingat aku ma tak pernah pukul atau tengking anak-anak bila kat kawasan public. Paling tak pun ma besarkan mata je bagi warning ataupun tak layan kerenah kami. Dan kami pun faham-faham sendiri laaa. Huhuhu… ok berbalik pada jawapan ma, sebelum ma bawa kami keluar memang akan alas perut dulu kat rumah so that takdelah kami mengamuk sebab lapar atau merengek. Dan ma akan pesan kat masing-masing yang kita keluar ni tak nak beli apa-apa, keluar jalan je atau keluar beli apa yang perlu je. Ye aku ingat semua tu tapi aku tahu aku masih lagi merengek minta itu ini bila keluar. Ayah selalu je cakap “kalau bawa dirah keluar, semua nak beli. Kalau boleh satu Jaya Jusco tu dia nak.” Hahahaha kenangan sangat.

Semua tu hanya angan-angan aku entah bila akan tertunai. Only Him knows when is the right time for me. Lagi beberapa hari aku akan masuk ke tahun 26, tapi masih lagi tak ada teman istimewa. Semuanya tak menjadi, tak sampai sebulan dah bawa haluan masing-masing. Aku tak tahulah samada perempuan yang sama situasi macam aku lalui ni, terfikir atau tak hal ni. Tapi aku boleh katakan hampir 80% akan berfikir yang sama sebab fitrah manusia yang ingin berpasang-pasangan, yang ingin dikasihi dan mengasihi, yang menginginkan perbualan serius mengenai masa depan bersama, yang ingin membina keluarga hingga ke syurga dan sebagainya. Tiap orang berlainan definisi kahwin mereka. Ada yang kahwin kerana cinta, ada yang kahwin kerana ingin membahagiakan orang sekeliling, ada yang kahwin kerana harta dan mungkin ada juga yang kahwin kerana takut keseorangan memandangkan orang keliling dia dah berteman/berkeluarga. Aku tak tahu apa sebenarnya definisi kahwin bagi aku, yang aku tahu aku inginkan seorang pasangan yang akan menjadi teman suka duka aku, teman pemberi semangat aku, teman pembawa aku ke jalan Allah SWT dan aku inginkan dia sebagai imam aku didunia dan akhirat. Dan aku ingin menjadi bidadari dia didunia dan akhirat. insyaAllah…

“Jangan memilih seseorang kerana dia sempurna. Tapi pilihlah seseorang yang akan buat diri kau rasa sempurna apabila bersama dia.”

Kadang-kadang orang keliling aku kata aku penakut, aku tak boleh move on, aku jual mahal, aku memilih dan macam-macam lagi. Tapi yang sebenarnya aku memang penakut, aku takut untuk kecewa. Aku takut untuk mencuba. Aku takut sebab hampir 11 tahun aku dengar cerita kawan-kawan yang putus cinta, baca mengenai perpisahan/penceraian. Semuanya hampir sama iaitu lelaki tersebut ada teman yang baru. Memang betullah hati manusia mudah untuk berubah, yang kita mampu hanyalah berdoa semoga Allah tetapkan hati kita pada perkara yang baik dan semoga hati kita tidak menghancurkan hati orang lain. Bila aku selalu diomokkan cerita-cerita sedih dan sakit ni, secara automatik aku tutup hati aku supaya tak mudah terima seseorang dalam hidup aku. Bila aku cakap kat ma, takutlah kalau nanti bila dah kahwin tup tup lelaki tu ada orang lain dalam hidup dia ataupun lelaki tu ada sejarah penyakit gila yang suka pukul orang. Ataupun lelaki tu sebenarnya orang jahat yang berpura-pura. Tapi ma pesan supaya sentiasa DOA. Berdoa supaya Allah jauhkan kita dari orang yang dengki, supaya kita jauh dari orang tak baik. Berdoa supaya Allah hadirkan seseorang atau mereka yang baik mengelilingi kita.

How can I love when I’m afraid to fall?
But watching you stand alone,
All of my doubt suddenly goes away somehow. – A Thousand Years by Christina Perri

Bila difikirkan balik, aku sanggup ke untuk berpisah dengan ayah ma bila aku dah kahwin nanti? Buatnya aku kena pergi jauh dari keluarga untuk hidup dengan suami, mampu ke aku untuk kuat sendiri? Aku pernah baca satu artikel ni, kalau suami isteri hidup jauh dari keluarga atau kenalan, hubungan keduanya akan lebih kukuh sebab masing-masing akan berpaut sesama sendiri dan tolerate kerana keduanya yang akan sentiasa bersama semasa jatuh bangun dalam membina keluarga mawaddah wa rahmah. Semoga sang suami akan kekal menjadi nakhoda yang jujur dan penyayang, manakala sang isteri akan kekal menjadi anak kapal yang setia dan lemah lembut.

23 Tahun.

Assalamualaikum. kali ni aku dedikasi post ni buat insan tersayang yang gaduh la macam mana pun, berbalas mulut, sepak terajang pun tetap darahdaging dan akan kekal begitu hingga akhirat.

Nabil,

Kalau sehingga post ni kau terbaca semasa aku masih hidup, anggaplah ianya sebagai luahan hati dan harapan seorang kakak. Tetapi jika aku dah meninggal, anggaplah ianya sebagai wasiat. Sesungguhnya aku pun hanya manusia biasa yang banyak khilaf dan tidak sempurna.

Aku tak adalah nak bercerita panjang, tapi cuma nak share sikit perspektif aku sebagai seorang kakak yang dah hidup dengan kau hampir 23 tahun (despite of being apart 3 4 years during further our study). Aku harap kita dapat menjadi manusia yang sentiasa berusaha untuk berubah ke arah kebaikan dan sama-sama tegur menegur jika tersalah laku. Aku juga berharap perkara ini berlaku dalam keluarga kita, insyaAllah dalam situasi yang aman dan bertolak-ansur.

Nabil, sebenarnya selama yang aku kenal kau sebagai seorang kakak (kawan pun boleh) kau ni seorang adik dan anak yang baik. Suka menolong. Mendengar kata. Tak buang masa dengan perkara yang negatif (kecuali merokok. ini dikira negatif hokay sebab bahayakan kesihatan kau sendiri dan orang keliling!) Kau jarang nak marah. Kau annoying suka buat lawak dan lawak bang-ang *blergghh* Banyak lagi tapi aku malas nak taip sampai 4 5 muka surat. Walaupun ada masa angin taufan kau datang, muka ketat kau akan terpampang dan bahasa kau sangat tajam tapi aku bersyukur sebab punyai adik lelaki yang tak menggunakan tangan dan kaki sebagai penyelesaian. maksud aku kau bukan jenis yang sepak terajang orang. Aku harap akan kekal begitu selama-lamanya melainkan untuk self-defense.

Aku tak kisah kalau kau nak berkasar bahasa dengan aku mahupun oranglain walaupun aku ada jugak terasa hati, tapi aku harap sangat kau boleh kawal diri daripada berkasar bahasa dengan ayah dan ma. kawal dan jaga intonasi bila bercakap, kalau ada yang kau rasa tak setuju ataupun nak protes diamkan diri dahulu dan bercakap dengan intonasi terkawal. cubalah untuk jaga riak muka dari masam dan benci kerana ia boleh buat oranglain terasa hati. Macam tu jugak kalau kau rasa nak marah/naik angin. Seboleh-bolehnya diam dan tarik nafas, Istighfar sebab itulah yang paling mujarab untuk lenyapkan api syaitan dari buat kau terus melontarkan kata-kata yang mengguris hati. Berbudi dengan ayah dan ma, walaupun kau malas nak layan kerenah aku tapi sekurang-kurangnya kau layankan ayah dan ma. Hanya dengan berbalas text/call yang dibuat ayah dan ma, pun akan buat mereka rasa senang. Kau umpamakan macam mana kau nak jaga hati kekasih kau, macam tu jugaklah kau buat pada ayah dan ma. Kau kena sentiasa ingat, bila akhirnya ditakdirkan Allah SWT ‘jemput’ semula ayah dan ma, selepas itu kau tak akan dapat atau jumpa seseorang yang sama macam mereka. Kata-kata mereka yang seumpama nasihat walaupun ada yang kau tak setuju. Pesanan mereka. Kasih sayang mereka walaupun hanya dengan berkata “Nabil makan apa tadi?” “Bila nak balik rumah?” “Bawak motor tu molek sikit, Nabil.” Aku tahu mungkin kau akan rasa rimas, tapi anggaplah semua itu adalah macam mana mereka nak tunjukkan kasih pada anak.

Nabil, apa yang aku sampaikan ini bukan semata-mata nak mengajar kau tapi lebih kepada tarbiyyah iaitu mengajak orang lain berbuat sesuatu kebaikan sekaligus mengingatkan diri sendiri jugak. Ye, aku tahu diri aku sendiri kadang-kadang terlepas berkata kasar dan tersalah laku pada ayah dan ma. Aku jugak kadang kala terlepas emosi negatif sedangkan aku tahu berdosa besar melakukan perkara yang akan memberi tanggungan beban pada ayah dan ma, tapi aku sendiri masih dan akan sentiasa berusaha yang terbaik untuk membuat apa yang telah aku pesan pada kau tadi. Aku tak nak dan tak suka kalau diri aku hanya melayan baik dan bercakap lembut pada orang lain sedangkan pada ayah dan ma, aku melakukan sebaliknya. Begitu jugak aku tak nak terjadi pada kau. Sepatutnya kita lebihkan perasaan ayah dan ma daripada orang lain, tapi masih lagi dalam zon yang sama iaitu melakukan kebaikan.

Aku tak nak satu hari nanti bila aku dah bersuami, atau kau mempunyai isteri situasi yang hampir sama sebelum dan selepas kahwin berlaku membuatkan hati ayah dan ma terguris. Contoh, sebelum kahwin kau sebagai bujang selalu protes kalau ma ajak makan makanan yang dimasak tapi lepas kahwin, isteri masak je selalu habis licin padahal isteri kau masak masin gile! Kalau betul pun kau dah kenyang tapi ma da masak, cakaplah elok-elok yang kau dah kenyang ataupun jamah sesuap dua untuk jaga hati dan lelah ma dah masak fav food kau. Ataupun pesanlah jangan masak banyak sebab kau dah makan kat luar. Contoh lain pulak, sebelum kahwin kau sebagai anak tak pernah nak ucap kasih dan sayang pada ayah dan ma. Kau jelik nak peluk cium ayah dan ma tapi lepas kahwin, kemahen kau ucap kasih sayang 24jam kat pasangan. Tak cukup kat text, siap bagi voice note bagai. Lepas tu cium pipi tu sampai nak terkeluar air liur tu. Sepatutnya kau belajarlah dulu jaga hati dan hargai ayah dan ma, InsyaAllah bila dah kahwin kau pun tak rasa kekok untuk pasangan dan takde lah rasa menyesal dulu tak layan ayah dan ma macam sekarang.

Tapi apapun yang berlaku, aku tahu dalam sudut hati kecil kau dan aku semestinya ada kasih dan sayang yang infinity buat ayah dan ma cuma kadang-kadang ego kita yang membataskan kita untuk melahirkan secara lahiriah.

IMG_7490

Lots of ♥,

NNNA

 

Bulgogi.

Tasha ajak temankan dia tukar hp yang rosak tu (masuk air masa snorkeling kat Perhentian) kat Mid Valley. Mira pun ada sebab dia semester break jadinya kita pun berjalan-jalan orang bujang lah, while Elin dup dap dup dap kat Klate jadi tunangan orang. huhuhu… Lepas penat ulang alik, akhirnya penuhi perut dengan makanan Korea kat The Gardens. Tasha cakap birthday treat sekali untuk Mira dan aku. hahaha

Akhirnya dapat makan bbq daging sedap dan lembut tapi sayangnya tak dapat nak nikmati sangat sebab gusi hakak tak baik lagi *crying*

IMG_8245

IMG_8246

IMG_8247

IMG_8249

IMG_8263

IMG_8267

IMG_8268

IMG_8264

This is the right way to taste the juicy of lettuce and bulgogi

.

.

.

Nanti boleh datang lagi dengan yang lain jugak. Really recommended! Tak ramai orang dan servis yang cepat dan boleh makan dengan tenang ♥♥♥

 

 

Wisdom is not really ‘wise’.

Kali ni masuk dua kali dalam seumur hidup aku kena ujian sakit dibahagian geraham bongsu/geraham bijaksana/impacted tooth/wisdom tooth. Aku panggil geraham bongsu je. First time, raya tahun lepas. Tak silap aku raya ketiga start sakit, masa tu dah nak balik KL dari Kelantan. Aku expect waktu tu sakit geraham B sebab banyak makan ayam dan daging. Biasalah, raya je aku akan mengunyah rendang tak henti. Sebelum ni Alhamdulillah sihat, tapi mungkin tiba waktu aku untuk hadapi ujian sebab selama geraham B aku tumbuh, aku tak hadapi masalah melainkan tumbuh senget dan orang keliling plak mengadu sakit geraham B nak tumbuh sampai demam bengkak muka.

Rupanya sakit tu bukan sebab geraham B semata, gusi yang tutup separuh gigi geraham B aku tu bengkak. Mungkin akibat terlalu banyak kunyah dalam sehari. selama dua tiga hari tu aku ingatkan daging/sisa ayam yang tersekat celah gigi Sakit tambahan, sakit tekak walaupun masa nak telan air liur dan sakit telinga kepala masa nak tidur. Sampaikan Che Ha bagi painkiller pills aku habiskan 5 biji tu dalam seminggu tiapkali nak tidur. Sakitnya hanya Allah yang tahu.

wisdomteeth

inilah yang terjadi. mungkin sebab aku banyak makan dalam sehari, sisa makanan sekitar gigi geraham B tu ada lagi tu yang bakteria buat gusi aku bengkak

Aku ada baca sikit info pasal impacted tooth itupun lepas dah sakit gini cara.hahaha nangis Kiranya ni kali kedua waktu raya jugak! Akibat makan rendang dan sate banyak sangat haritu!!! Sakit sebelah kiri je, bersyukur sangat sebab last year kena both sides memang berdenyut rahang dan kepala tiapkali kepala aku kat lantai. Sakit yang sama la, gusi tutup separuh gigi geraham B tu bengkak, tekak sakit nak telan air atau makanan.Siap pakai koyok kat pipi tapi tak jadi apa pun, sakit masa nak tarik keluar habis rambut muka aku! Ada banyak jenis jugak cara wisdom tooth ni keluar dan mine is vertical impaction (partially). So, memang akan sakit gusi yang separuh tutup gigi geraham B aku tu sebab bila gigit makanan, gigi geraham atas akan tekan gusi tu. Akhirnya bila tak dibendung dan tak gosok bebetul, jadi bengkak.

wisdom types

Solution untuk kali ni, aku hanya mampu bertahan dan kumur Oradex Antibacterial Mouthwash yang dentist suggest haritu sebab aku mengadu sakit gusi kat gigi geraham B dan ada ulser. Aku beli kat farmasi je. Kelebihan dia sebab ada Chlorhexidine (http://www.oradex.my/product.html)

AntiBac20160410

InsyaAllah, ujian yang aku terima ni dapat menghapuskan dosa-dosa aku. Semoga aku kuat! Fighting!!! *sobbing*

wisdom-teeth

Gigi sayang jangan gaduh-gaduh ye, kesian aku.